Ons verhaal

keisdrupperke, uit liefde voor “keis” en opdorp

De Keisdrupper staat symbool voor de bijnaam van de inwoners uit Opdorp: de Keisdruppers.

Het ‘keisdruppen’ verwijst naar de kaasproductie, zoals dat hier tot het begin van de 20ste eeuw gebeurde. Er werd voornamelijk platte kaas (keis) gemaakt waarbij men de wrongel nog verder laat uitdruppen in een kaaszak (keiszak) tot er platte kaas overblijft.

In Opdorp zijn ze trots op dit unieke verhaal. Zo vind je er zelfs een standbeeld van de Keisdrupper, een gigantische Keiszak en zelfs een keisdrupperspad. Wist je dat er zelfs een Keisdrupperslied bestaat? Het enige wat nog ontbrak was een Keisdrupper-kaas. Het zotte idee van ons Keisdrupperke werd werkelijkheid.

Keisdrupper

Op de rotonde aan de Dries in Opdorp staat het beeld De Keisdrupper. Eigenlijk is het enkel de zak die aan de stok van de ‘Keisdrupper’ bengelt, die verwijst naar het productieproces. De figuur die de zak vasthoudt, is gemaakt naar de beeltenis van voormalig apotheker, Remi Van Bogaert. Het beeld zelf werd gemaakt door Jan Van Hove, Opdorps kunstenaar.

Keiszak

Keiszak

De ‘keiszak’ die symbolisch aan een stok hangt bij de keisdrupper, zien we uitvergroot in een ander beeldhouwwerk op den Dries. Dit beeld is eveneens van de hand van een Opdorps kunstenaar, Roger Van Den Eede.

Keisdrupperspad

Kom een wandeling maken op het Keisdrupperspad. Meer info vind je hier.

Toeristische info Keisdruppersroute  wandelroute Keisdrupper_bewerkt-1

Kom ook deze bijzondere plekjes in het mooie Opdorp ontdekken

Het middelpunt

In 1999 ging professor Theodoor Van der Waeteren van de K.U.Leuven samen met vier studenten burgerlijk ingenieur op zoek naar het geografisch middelpunt van Vlaanderen. Na de precieze grenzen van de vijf Vlaamse provincies vast te leggen, en urenlange berekeningen, kwamen ze uit op een akker in Opdorp, een deelgemeente van Buggenhout. 

Een oude vermelding van het dorp is “Oppendorp”, uit 1226. Aanvankelijk zou het hebben toebehoord aan de heren van Gent, later aan het graafschap Vlaanderen. Het werd in de loop van de 13de eeuw een vrije heerlijkheid van het Land van Bornem, op de grens van Vlaanderen en Brabant.

Enkele meters verderop bevindt zich het Drieprovinciënpunt. De grenzen van de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant raken er elkaar. 

Het grootste dorpsplein van Vlaanderen

De Dries in Opdorp is 3,7 hectare groot en daarmee het grootste groene marktplein van België. In de middeleeuwen deed dit driehoekig plein onder andere dienst als een gemeenschappelijke weide voor het vee. In 1998 plantten de inwoners samen 102.019 narcisbollen als symbool voor de 2.019 inwoners die het dorp toen telde. Sindsdien staat Lente op den Dries voor een jaarlijks terugkerend feest en wordt er tussen de geelwitte bloemenzee een openluchtentoonstelling georganiseerd.

Het dorpsplein is beschermd als monument en werd in 2006 door Radio 2 Oost-Vlaanderen uitgeroepen tot ‘Mooiste dorpsplein van Vlaanderen’.

T’Obdurreps lied van de Keisdrupper

De Parafonenzonen op stap
Ooet de weg, ooet de weg, welle zen ie
Welle zen de mannen van et keiskotier
En zie ze daur es gaun me heule keiszak aun
Zodde na nie zegge da ze druppe gellek ze gaun
En daur es maur ieen plezante kompanie
De keiszakken zen ie, de keizakken zen ie
En daur es maur ieen plezante kompanie
De keiszakken zen ie!